Luftvärmepump – Zibro SC aka. "julapump"

This post will be in Swedish since I can’t see any international intressts in this.

Flyttade nyligen till hus med fjärrvärme installerat, element i garaget och en kulvert dragen. Det som saknades var alltså rör från fjärrvärmeanläggningen genom kulverten och ut till elementen i garaget.
Har du inte förstått det så är målet; värme och underhållsvärme i garaget.

Var först helt inne på spåret att dra rör till de befintliga elementen, satt i timmar och kollade vilka grejer som skulle passa. Insåg ganska snabbt att man måste vara “VVSare” på heltid för att förstå alla beteckningar. Vissa kopplingar mäts i “vanliga” tum, andra i VVS-tum (G1 osv som motsvarar 3,33cm/G) och andra typer i millimeter. Gjorde en ungefärlig hopsättning av en inköpslista och insåg då att det skulle bli ganska dyrt (närmare 10 000:-, även om kopparrör importerades från tyskland). Detta samtidigt som fjärrvärme är en extremt dyr uppvärmningskälla (>0,9kr/kWh), så lade detta i “i-väntan-på-bättre-tider”-högen.

Efter några veckor så dyker ett reklamblad från Jula upp med en luft/luftvärmepump (LLVP) för 4995:- stort på framtisdan. Tanken slår mig; kanske skulle detta fungera? Hur som helst kunde det vara värt ett försök, så bokade nästkommande helg för ett besök hos Jula och inhandlade pumpen av modell Zibro SC1332, effekt 3200W. “S” i beteckningen på Zibro-pumpar betyder att de har gasledningar som efter installation kan göras om till variabel storlek och sedan vakuum-sugas. “SC” i beteckningen betyder att pumpen har fixerade rörlängder men i gengäld har s.k. “QuickConnect”-anslutningar. Dessa behöver inte vakuum-sugas. P.ga. färdiga anslutningar behövs även en större diameter för genomföringen i ytterväggen vid håltagning. Pumpen har även s.k. R410A-gas vilket skall klara nordiska förhållanden bra.

Hålsåg behövdes också, ogillade Julas och gick istället över till biltema. Där hade dom ett kitt där en 83mm hålsåg ingick för 50:- (ska det vara budget så ska det!). LLVPn behöver enligt specifikationen 85mm varpå jag tyckte att det borde finnas en tolerans på 2mm.


 

Började med att skruva upp innedelsfästet för att få en referenspunkt vart hålet skulle göras. Dokumentationen för detta i instruktionsbladet var totalt värdelös, så det vara bara att mäta och försöka gissa sig till vart det skulle vara.
Hålet genom innerväggen utsågat. Isoleringen skars ur med en vanlig morakniv.

För att få en referenspunkt vart hålet skulle sågas på ytterväggen så borrades först ett hål innifrån i mitten. Varpå ytterväggsutsågningen kunde hamna på rätt plats.
Sedan var det bara att mata ut rör och kablage genom hålet (83mm-hål räckte bra). Detta är ett 2-mannajobb då en måste hålla i innerdelen och den andra ta emot rör och kablage utifrån.



Uppmonterat och klart efter ca 2-3h totaljobb. Betydligt snabbare än det hade varit att dra rör till elementen.


OBS! Tänk på att sätta igen “spelet” som blir i ytterväggen. Fåglarna är störtförtjusta i isoleringen. (Egen erfarenhet)
Har nu levt med prylarna i knappa halvåret. Det jag märkt är att pumpen stannar väldigt ofta för avfrostning när det blir lite kallt. Den klarar av att hålla värmen i garaget på en bra nivå ner till -10c, vid -15 klarar den att hålla plusgrader och vid -20 och kallare blir det väldigt jobbigt för den. I 99% av tiden så går den på FP (Freeze Protection) och skall i det läget göra allt i sin makt för att hålla temperaturen på 8-10c och slå av om det blir varmare. Handkontrollen har extremt dålig räckvidd, man får i princip trycka skiten i mot innerdelen för att den skall reagera på förändring. Allt som allt känns det dock som att den lever upp till förväntningarna gentemot prislappen. Blir det inte allt för kallt så klarar den plusgrader i garaget.

Kommentarer